У Харкові через нестачу медиків не можуть відкрити реанімацію для лікування пацієнтів з COVID-19

Ілюстративне фото

У Харківській обласній інфекційній лікарні важкого хворого з коронавірусом розмістили в корідорі, оскількі реанімаційне відділення переповнено. Ще одне відкрити не можуть через нестачу персоналу.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення завідувача кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медицинської академії післядипломної освіти Володимира Корсунова у Facebook.

У відділенні, за словами лікаря, лежить 12 пацієнтів.

“Доставили тринадцяте ліжко, в коридор під реанімацію. Щоб пацієнт був під наглядом лікарів. Практично відразу, надійшла жінка у важкому стані”, – повідомив Володимир Корсунов у Facebook.

Він додав, що відкрити друге реанімаційне відділення неможливо через брак персоналу.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Геннадій Бондарчук під час зустрічі голови обладміністрації з керівниками медустанов та вишів 25 червня повідомив, що є плани відкрити відділення інтенсивної терапії в дитячому крилі обласної інфекційної лікарні, повідомляє Суспільне

“Є пропозиції й можливості відкрити друге відділення реанімації на другому поверсі, якраз над відділенням діючої реанімації: там є кисень, є можливість перемістити туди дихальні апарати. Але немає тих медпрацівників, які можуть забезпечити роботу інтенсивної терапії протягом доби”, — сказав Бондарчук.

У дитячому відділенні, де є 50 боксів, допомогу можуть отримати до сотні важкохворих пацієнтів. Поки що у дитячій лікарні виділили 40 ліжок для “легких” пацієнтів, сказав Бондарчук.

Кадровий дефіцит існує в обох опорних лікарнях Харкова, в яких лікують хворих на коронавірус. Про це Харків Times повідомили в прес-службі ХОДА.

За словами директора обласної інфекційної лікарні Павла Нартова, за період з 1 квітня по 24 червня з лікарні звільнилися 2 лікаря-інфекціоніста (обом за 70 років), лікар-бактеріолог, 10 медичних сестер та 15 молодших медичних сестер. Водночас на місце звільнених прийшли нові співробітники, і завдяки цьому вдалося уникнути гострого кадрового дефіциту.

“У нас спочатку було 24 лікаря-інфекціоніста, зараз 27 ставок, працює 26 лікарів: 18 постійно та 8 сумісників. Крім того, ми взяли на роботу ще 2-х лікарів-терапевтів. Сьогодні ще прийшов один лікар-інфекціоніст, ми його теж візьмемо, і по інфекціоністам у нас повністю буде закрите питання. 6 лікарів-анастезіологів є, крім того, ми взяли додатково 5 лікарів-анестезіологів. Зараз у нас не 1 лікар-анестезіолог чергує, а вже 2 по лікарні. Є питання серед медичного персоналу. У нас 17 вакансій середнього медперсоналу та 25 – молодшого”, – розповів Павло Нартов.

Масові звільнені медиків відбулися у відкритому 22 червня для прийому хворих з COVID-19 диспансері радіаційного захисту, розповіла директор установи Ірина Пирогова.

“За останній тиждень звільнилося 15 осіб. У нас пішли всі анестезіологи, залишилася одна, 3 терапевта, лікарів інших спеціальностей – 1, 6 медсестер, 6 санітарок. Це мається на увазі на реанімацію. Усі інші написали відмову від роботи, вони не звільнялися”, – повідомила Ірина Пирогова.

Для вирішення кадрового питання в харківськіх лікарнях планують залучити випускників медичних вишів і коледжів та інтернів.

Як повідомляв Харків Times, в Харківській області станом на 9:00 26 червня виявлено 1993 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, 46 з яких – за минулу добу.

18 червня обласна інфекційна лікарня виявилася переповнена, і глава ХОДА Олексій Кучер заявив, що пацієнтів з СOVID-19 буде приймати диспансер радіаційного захисту

Вранці 22 червня представники чорнобильських організацій влаштували акцію проти відкриття диспансеру радіаційного захисту для прийому хворих COVID-19.

У зіткненнях біля диспансеру радіаційного захисту постраждали двоє поліцейських.

Співробітники Чорнобильської лікарні відмовляються лікувати пацієнтів з COVID-19.